Sfaturi utile

 Cum alegem echipa foto video pentru eveniment

Cand vine momentul magic al nuntii vrei ca totul sa fie de poveste, plecand de la vestimentatie, local, aranjamente, artificii si terminand cu fotograful de nunta. Avand in vedere faptul ca atentia mirilor de cele mai multe ori cade pe primele detalii, nu de putine ori se intampla ca serviciile foto sa lase de dorit. De ce merita o atentie speciala acest serviciu? Pentru ca in final  ceea ce ramane dupa nunta nu sunt nici aranjamentele, nici tortul, nici machiajul ci amintirile, mai ales cele oferite de fotografii.

Sunt sigur ca ati auzit de serviciile vizuale 2 in 1 pentru nunti, adica filmat si fotografiat realizate de aceeasi persoana. Intrebarea pe care ar trebui sa v-o adresati inainte de a contracta o astfel de persoana pentru nunta dumneavoastra este: se merita sau nu?

Bineinteles, este posibil ca intr-un astfel de caz pretul pentru cele doua servicii sa fie cu o idee mai mic decat pretul cumulat al filmatului si fotografiatului al unei echipe, ceea ce ar fi un punct in plus pentru aceasta varianta. Sa admitem ca asa este. Insa, daca analizati la rece aceasta oferta, va vor rasari in minte si alte intrebari derivate din prima si anume:
Oare ce calitate vor avea atat filmatul cat si fotografiatul daca ele sunt realizate de aceeasi persoana?
Oare vor fi ambele realizate cu profesionalism?
In momentele importante, unice si irepetabile ale nuntii ce va face respectiva persoana: va filma sau va fotografia?
Cine va merge acasa la mireasa si la mire, in acelasi timp, ca sa filmeze si sa fotografieze ultimele pregatiri de nunta, emotiile miresei, ale mirelui?

Ar trebui ca acea persoana sa fie Superman pentru a putea face totul si pentru a se putea afla in doua locuri deodata .
Sfatul meu prietenesc este sa contractati o echipa formata din celputin : un fotograf si un cameraman. Astfel veti avea parte de fotografii si filmari reusite-in functie de echipa aleasa, desigur.

Sunt mari sanse sa gasiti un fotograf priceput, dar la fel de multe sanse sunt sa gasiti un fotograf slab pregatit care sa nu fie in stare sa va multumeasca dar care cere cat nu face. Cel mai sumbru scenariu ar fi ca dupa nunta sa nu va placa imaginile si sa regretati ca nu ati acordat atentia cuvenita, mai ales stiind ca evenimentul este unic. Se pot repeta sedinte foto si dupa nunta, imbracand iar rochia de mireasa, dar atmosfera din ziua nuntii este imposibil de redat ulterior. Asadar sa urmarim cateva etape in aflarea raspunsului la intrebarea: cum ne alegem  fotograful si cameramanul de nunta? Fie ca aflam de un fotograf / cameraman anume printr-o recomandare fie ca ii gasim online, iata ce ar trebui sa va intereseze:

1. Verificati portofoliul fotografului

Unii sunt in stare sa prezinte portofolii de fotografie de nunta furate de la alti fotografi priceputi, doar pentru a insela mirii. Acest mic furt poate fi descoperit daca veti cere fotografului sa va arate poze de la alte nunti la care a mai fost, daca imaginile sunt similare e de bine, daca difera calitatea de la un album la altul, atunci s-ar putea sa ai de a face cu o prezentare furata sau ca acel fotograf sa aiba colaboratori. In cazul in care sunt alti colaboratori, cere portofoliu pentru colaboraturul/persoana care va prelua evenimentul.

2. Cantitate vs. calitate

Unii ofera un numar fabulos de fotografii in pachete, gen 4000 de fotografii  la o nunta, dar accentul trebuie pus nu pe cantitate (multe din cele 4000 fiind doar dubluri, incercare nereusite) ci pe calitate. Eu unul m-as multumi cu 1000 de fotografii dar toate sa fie bune de printat.

2.1   Calitatea fotografiilor este data de o tehnica de fotografiere in asa maniera incat lumina sa para cat mai naturala, fie si daca se folosesc blituri/lumini ajutatoare. Fotografiile cu lumina directa spre miri vor avea ca efect aplatizarea tuturor umbrelor, stralucirea fetei si chiar efectul neplacut al ochilor rosii. La folosirea bliturilor se pot remarca uneori umbre foarte puternice si neplacute, atunci cand acestea nu sunt pozitionate corect.

2.2   Efectul de pestera. Aceasta este o problema des intalnita la unii fotografi fara indemanare. Acest efect este intalnit in spatii inchise/ biserica/local ambele cu lumina scazuta combinat cu flashul direct spre miri si o alta setare gresita. Ca urmare vor aparea doar mirii in fotografii, fara elemente de fundal, pentru ca fundalul va fi intunecat. Ideal insa este sa vedem si pictura bisericii, de exemplu, fundalul fiind si el important in ceea ce priveste redarea atmosferei momentului. Cand cereti sa vedeti un portofoliu, nu va lasati amagiti doar de imagini facute afara, la sesiuni foto. pe lumina buna. Cereti sa vedeti si fotografii facute in biserica, unde lumina este slaba.

                     2.3   Fotografii prea arse /  prea intunecatefotografiile trebuie sa aiba detalii, rochia de mireasa nu ar trebuie sa fie de un alb solid lipsit de detalii. Dantela rochiei, modelul ei o face atat de scumpa, un fotograf bun ar sti sa puna in valoarea asemenea detalii. La fotografiile mai intunecate, rochia de mireasa de exemplu capata o tenta de gri, iar daca o alta setare este gresita poate capata o tenta albastruie.

                     2.4   Editareade recomandat sa fie minima, fara elemente straine introduse in imagine. Daca se foloseste si Photoshop, ar fi bine ca cel ce editeaza sa fie foarte priceput, altfel poza devine chici.

               3. Echipamentul folosit nu este o garantie a rezultatelor bune, dar cu cat este mai scump cu atat mai bine. Fotograful ar trebui sa aiba in trusa lui 2 aparate, unul sa fie pe post de backup in caz ca primul se strica. Rar sa se strice, dar daca se intampla, el trebuie sa isi continue munca pentru care este platit.

               4.Nivelul de comunicare oferit de fotograf sa se ridice la inaltimea asteptarilor. El trebuie sa organizeze uneori persoanele pentru imaginile de grup, fara un ton autoritar zgomotos, facand mici glumite pentru a obtine zambete cand e cazul insa totul cu masura.

               5.Experienta in fotografia de nunta este hotaratoare. Una este sa alegeti un fotograf specializat pe fotografie arhitecturala, peisagistica, fotografie comerciala sau sportiva, si alta e sa angajezi un fotograf de nunta. Ritmul unui botez sau al unei nunti este rapid, cu schimbari numeroase in timp relativ scurt. De recomandat este sa alegeti un fotograf cu experienta, iar nu unul care abia are 2-3 nunti la activ si vine sa invete la nunta voastra noi tehnici.

6. Datele din contract. Odata ce v-ati hotarat, nu uitati sa semnati un contract de servicii cu fotograful. De obicei acesta are unul pregatit, contract pe care e bine sa il cititi integral, el oferind multe informatii cu care puteti fi sau nu de acord.

Partea video.

De o importanta similara este si alegerea cameramanului pentru un astfel de eveniment. Daca  in pachet sunt si fotograf si cameraman, nu uitati sa vedeti si portofoliul cameramanului. Aceeiasi pasi sunt valabili si pentru filmare, adaugand  pe scurt urmatoarele:  filmul trebuie sa fie cat mai stabil (filmare de pe monopod, flycam, slider, tripod, macara, etc. ), fara miscari care sa il faca greu de urmarit.  Camera video sa fie dotata cu lumina pentru acele momente cand este neceseara. Montajul sa fie curat, sunetul sa fie sincronizat cu imaginea.

De retinut si tinuta vestimentara a fotografului/cameramanului, tinuta care trebuie sa fie in ton cu evenimentul. Nu ati dori sa aveti un fotograf imbracat in tinuta sport la un eveniment de gala, care sa faca nota discordanta si sa mai si apara in filmare/pozele voastre.

Acestea fiind doar cateva sfaturi, speram sa fie de ajuns pentru inceput.

Advertisement